Littekens

Naast acnelittekens bestaan ook littekens na een operatieve ingreep of na een opgelopen trauma. Deze littekens worden anders behandeld dan de acnelittekens. De littekens kunnen voorkomen in verschillende vormen, namelijk atrofisch, hypertrofisch en keloïd littekens.

Atrofische littekens

Het litteken kenmerkt zich door zich als een putje of deuk in de huid te liggen. Het litteken is ook vaak erg dun, soepel, rekbaar en glanzend.

Hypertrofische littekens

Deze littekens ontstaan doordat er teveel collageen weefsel is gevormd en kenmerkt zich door op de huid te liggen. Daarnaast is het te herkennen doordat de littekens breed, roze of donker gepigmenteerd zijn.

Keloïd littekens

Deze littekens lijken op de hypertrofische littekens. Het verschil is alleen dat het keloïd litteken over de grenzen van het wondgebied groeit. Het ontstaat veelal na een trauma en komen vaak voor bij negroïde huidtypes.

Verkleefde littekens

De verkleefde littekens zegt het eigenlijk al dat ze vast zitten aan de onderhuidse laag, spieren of botten. Het is moeilijk verschuifbaar en oppakbaar. Het kan ontstaan doordat er tijdens de wondgenezing een ontsteking is opgetreden. Ook kan het ontstaan doordat de wond niet goed kon sluiten door teveel trekkracht van de huid. Verkleefde littekens gaat vaak gepaard met bewegingsbeperking.

Voor meer informatie over de behandelingen verwijzen wij u naar de informatie die bij behandelingen staat.


Wij helpen u graag verder!

Neem voor vragen of afspraken direct contact met ons op