Littekens

Naast acnelittekens zijn er ook littekens die ontstaan na een operatieve ingreep of opgelopen trauma. Deze littekens worden anders behandeld dan acnelittekens. De littekens kunnen voorkomen in verschillende vormen namelijk atrofische, hypertrofische en keloïd littekens.

Atrofische littekens

Atrofische littekens ontstaan vaak doordat de huid onder het litteken is afgenomen. Het litteken kenmerkt zich door als een putje of deuk in de huid te liggen. Het litteken is ook vaak erg dun, soepel, rekbaar en glanzend.

Atrofische littekensHypertrofische littekens

Deze littekens ontstaan doordat er teveel collageenweefsel is gevormd waardoor ze op de huid komen te liggen. Hypertrofische littekens zijn goed herkenbaar doordat ze vaak breed en roze of donker gepigmenteerd zijn.

Keloïd littekens

Keloïd littekens lijken op de hypertrofische littekens. Het verschil is dat dit type litteken over de grenzen van het wondgebied groeit. Het ontstaat veelal na een trauma en komt vaak voor bij negroïde huidtypes.

Verkleefde littekens

De verkleefde littekens zitten vast aan de onderhuidse laag, spieren of botten. Het is moeilijk verschuifbaar en oppakbaar. Deze littekens kunnen ontstaan doordat er tijdens de wondgenezing een ontsteking is opgetreden. Daarnaast kan het zijn dat er teveel trekkracht op de huid aanwezig is, waardoor de wond niet goed kan sluiten. Verkleefde littekens gaan vaak gepaard met een bewegingsbeperking.

Littekens kunnen behandeld worden door middel van speciale massagetechnieken voor het versoepelen en verminderen van de klachten van het litteken.


Wij helpen u graag verder!

Neem voor vragen of afspraken direct contact met ons op