Nazorg bij borstkanker

Vrouwen (en mannen) die borstkanker doormaken of door hebben gemaakt, kampen vaak met lichamelijke gevolgen die emotioneel ingrijpend kunnen zijn. In sommige gevallen moet de persoon een borst of tepel missen, is er een (verkleefd) litteken aanwezig of zit er een vochtophoping (lymfoedeem) door verwijderde lymfeklieren of een beschadigd lymfestelsel. Bij de nazorg en begeleiding van deze specifieke groep kan de huidtherapeut een actieve rol spelen.

 

Door het toepassen van verschillende technieken zoals oedeemtherapie of littekentherapie kunnen pijn, lichamelijk ongemak en de zichtbare gevolgen na een operatie of behandelingen worden verminderd. Naast deze behandelingen biedt de huidtherapeut een luisterend oor. Tevens kan ze een ondersteunende rol bieden in het herstellen van het zelfvertrouwen en de acceptatie van de veranderingen die de patiënt zowel lichamelijk als geestelijk ondergaat.

 

Een operatie bij borstkanker leidt in de meeste gevallen tot vochtophopingen in het aangedane gebied (lymfoedeem). Pijn en stijfheid die daarbij vaak voorkomen kunnen door middel van oedeemtherapie (Manuele Lymfdrainage MLD, lymftaping en compressietherapie) worden verminderd. Na een borstreconstructie kan een medische tatoeage uitkomst bieden. Hierbij wordt een tepel(hof) gereconstrueerd door het zetten van een tatoeage. Littekentherapie kan worden toegepast wanneer er sprake is van een pijnlijk, vastzittend of verkleefd litteken.

 

Oedeemtherapie

Door de behandeling van borstkanker (borstamputatie of het verwijderen van lymfeklieren) kan overtollig weefselvocht vaak onvoldoende worden afgevoerd. Dit zorgt voor een vochtophoping (lymfoedeem) met vaak pijnlijke zwellingen en stijfheid. Om het lichaam te helpen het oedeem weer af te kunnen voeren, kan manuele lymfedrainage ingezet worden. Dit is een speciale massagetechniek met zacht pompende bewegingen die de vochtopname door lymfeklieren stimuleert. In het geval van verwijdere lymfeklieren wordt een ‘alternatieve route’ gevormd voor het afvoeren van oedeem.

De behandeling middels MLD zal in het begin zeer regelmatig moeten worden uitgevoerd, om ervoor te zorgen dat het lymfoedeem zo goed mogelijk afneemt.

Naast de behandeling van de huidtherapeut krijgt u adviezen over het zelf behandelen van de oedeemgebieden. Deze thuisadviezen helpen u het oedeem onder controle te houden en verergering te voorkomen.  

 

Littekenmassage

Na een operatie (al dan niet borstsparend) kunnen littekens ontstaan. Deze kunnen verhard, verkleurd, verkleefd of verdikt zijn en daardoor zorgen voor lichamelijke, maar ook psychische problemen. Door middel van littekenmassage (speciale handgrepen toegepast op de littekens) kan de doorbloeding verbeteren, de huid versoepelen en de cosmetische ontsieringen verminderen.

 

Lymftaping

Lymftaping is het aanbrengen van elastische tape op het lichaam en wordt gezien als aanvulling op de oedeemtherapie. De methode is 25 jaar geleden ontwikkeld in Japan. De elasticiteit van de tape zorgt, door het op spanning brengen van de huid, voor een lift. Hierdoor ontstaat ruimte tussen de opper- en lederhuid, ook wel convulsies genoemd. Dit houdt in dat er op kunstmatige wijze gebieden worden gecreëerd met hogere en lagere druk. De ruimte onder de tape zorgt voor een drukafname en daardoor een betere functie van de kleppen in de kleine lymfevaatjes. Het oedeem kan zich zo verplaatsen langs de banen van de aangebrachte tape, in de richting van de aanwezige lymfeknopen.