Veneus oedeem

Wanneer de kleppenin de aderen van de benen niet functioneren, is de terugstroom van zuurstofarm en afvalrijk bloed verhinderd. Het lymfevocht wordt zo onvoldoende afgevoerd, waardoor de benen opzwellen, zwaar en rusteloos aan kunnen voelen. De verwijde bloedvaten of spataderen geven naast de vochtophoping pijnklachten.

Symptomen & Diagnose

Bij veneus oedeem ontstaat vaak in de loop van de dag een (lood)zwaar of rusteloos gevoel in de benen. Een branderig gevoel of krampachtige pijnen en stijfheid (restless legs) kunnen ontstaan doordat de benen en enkels opzwellen door de vochtophoping. Door de toenemende druk in de slecht functionerende aderen verwijden de bloedvaten en ontstaan er spataderen. Soms zien we een bruinachtige verkleuring van de huid.

Veneus oedeem komt regelmatig voor in combinatie met lymfoedeem.

Hoe ontstaat veneus oedeem?

De bloedvaten in de benen bevatten kleppen die opengaan als het bloed uit de benen wordt afgevoerd. Om te voorkomen dat dit zuurstofarme en afvalstofrijke bloed terugstroomt, sluiten de kleppen zich na het passeren van het bloed. Als de kleppen niet goed werken, wordt het bloed niet goed afgevoerd en daarmee ook het weefselvocht niet, dat via het lymfestelsel aan het bloed afgegeven wordt (meer uitleg vindt u op de pagina lymfoedeem).
Vocht hoopt zich op in de benen, met name rond de enkels die in de loop van de dag dik en opgezwollen raken. De bloeddruk in de beenvaten neemt toe, vaten en vaatjes verwijden zich en er ontstaan spataderen.
Veneus oedeem, ook wel chronische veneuze insufficiëntie (CVI) genoemd, is een combinatie van vochtophoping (oedeem) en slecht werkende bloedvaten (het veneuze systeem). Het kan op elke leeftijd voorkomen, maar ouderen, zwangere vrouwen en invaliden lopen een groter risico.

Wij helpen u graag verder!

Neem voor vragen of afspraken direct contact met ons op